Dyniowe Love – czyli coś dobrego z dyni

Nie lubię się powtarzać, ale akurat to muszę Wam kolejny raz oznajmić, że kocham gotować i nic tak mnie nie odstresowuje jak czas spędzony na „garowaniu” – tak powiedziałby mój mąż 🙂 Ostatnio praca pochłania mnie bardzo, ale na gotowanie małą chwilę znajdę zawsze. Ostatnio gotowałam z marką Kamis. Będzie coś dyniowego i nie tylko.

Kuchnia to serce domu. Pełna zapachów, przypraw i pysznych dań. Kuchnię tworzą też ludzie i w sumie nie spędzałabym w niej tyle czasu, gdyby nie fakt, że bycie mamą i żoną do czegoś zobowiązuje 🙂 Fajnie jest odkrywać nowe smaki i eksperymentować ze składnikami. Czasem jeden dodatek do dania może nadać charakterku i zupełnie innego wyrazistego smaku. W przypadku dyni – bo niej dziś moja myśl przewodnia sprawdził się Kardamon i Chili w torebce. Szczerze Wam powiem, że krem z dyni robiłam kilka lat temu i jakoś nie potrafiłam uzyskać tego smaku, który powaliłby mnie na kolana. Lata doświadczeń, „internety” uświadomiły mi, że  tak naprawdę sekret tkwi w dodatkach.

Zupa krem z dyni

Ostatnio mamy fazę na warzywne szaleństwa. Zupa brokułowa, sałatki i surówki. Musy warzywne i zupy kremy. Dynia leżała u nas już dłuższy czas i kompletnie nie miałam na nią pomysłu. Pomyślałam, że może krem – Wojtek uwielbia wszelkie zupy, a kremy szczególnie.
Na stronie Kamis znajdziecie przepis na dynię z pomarańczą. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis i dodałam jeszcze pieczoną paprykę, 1 pora i pół szklanki pomidorów z puszki. Kolor wyszedł bardzo intensywny i smak obłędny.

Składniki:

  • dynia
  • 1 duża marchewka, czerwona papryka
  • 1 duża cebula i 1 duży por
  • 2 pomarańcze i 2 łyżki pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1,5 łyżeczki Kardamon mielony
  • 0,5 łyżeczki Chili w torebce
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku

W kostkę kroimy warzywa: marchewkę, cebulę, dynię i pora. Do dużego garna dajemy olej i podsmażamy wszystkie te warzywa na delikatnym ogniu. Dodajemy obrane pomarańcze i doprawiamy kardamonem. Dolewamy stopniowo bulion i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie piekę czerwoną paprykę w piecu. Kiedy warzywa są już dobre dorzucam upieczoną, obraną paprykę i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Całość możecie udekorować prażonym słonecznikiem, pestkami dyni lub tak jak ja koperkiem lub szczypiorkiem.

 

 

Do kremu najlepiej sprawdza się bagietka z masłem czosnkowym , grzanka lub świeże bułeczki. Najlepiej takie domowej roboty. Szybkie, smaczne, chrupiące.

Chcecie przepis? Jasne, że chcecie 🙂

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g masła

1/2 szklanki mleka

i teraz jeśli takie bułeczki mają współgrać z zupą dyniową to możecie dodać do ciasta ser żółty lub suszone oregano.
Bułeczki przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *