Hummus – coś na ząb

Wróciłam do gotowania, ale takiego gotowania pełną parą . Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że w kuchni będę się relaksować to nie uwierzyłabym  🙂 Dziś wiem, że „stanie przy garach” jest czymś co kocham robić  i co sprawią mi ogromną frajdę. Nie mówiąc już o samym fakcie, że to co zrobię znika z talerza w kilka chwil 🙂

W sobotę postanowiłam przygotować kilka hummusów. Przyznam się szczerze, że hummusy robiłam pierwszy raz. Nigdy nie lubiłam past i kremów tego typu, a dlaczego? Bo nigdy nie trafiłam na swój smak. Postanowiłam więc zrobić coś nowego w swojej kuchni i spróbować czegoś innego.

Hummus z pieczonym słodkim batatem

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy ugotowanej lub 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 batat
  • Tahini – 2 łyżki
  • 1 łyżka sezamu
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra- jeśli lubicie ostrzejsze smak

Od czego zacząć ? Pieczemy batata w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Kiedy wystygnie obieramy go i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami i……GOTOWE – Prawda że proste ? 🙂

Hummus z zieloną papryką
Składniki:

  • 250 g ciecierzycy ugotowanej lub 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 2 zielone papryczki
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Tahini – 2 łyżki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Woda
  • Oliwa
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zielony szczypiorek – dodałam troszkę – lubię ostrzejsze smaki i pomyślałam, że może to być fajny ciekawy dodatek i był 🙂

Postępujemy podobnie jak z batatem – pieczemy paprykę w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Kiedy będzie upieczona, studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami. GOTOWE.

Hummus z czerwonych pieczonych buraczków

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka cieciorki konserwowej
  • Buraczki czerwone  2- 3 sztuki
  • sok z cytryny
  • Czosnek  3-4 ząbki
  • 3 ząbki czosnku,
  • Tahini 2 łyżki
  • Sezam 2-3 łyżeczki
  • Przyprawy np. koperek, pietruszka, ostra papryka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Woda

Postępujemy tym samym schematem, czyli buraki do pieca  ale tym razem 180 stopni i ok 1 godziny. Kiedy wystygną obieramy je i zaczynamy blednować z pozostałymi składnikami. GOTOWE 🙂

 

Hummusy sprawdziły się u nas w domu. Są idealne do chrupiącej bagietki i do wieloziarnistego pieczywa. Super opcja na lekkie śniadanie i coś na wieczór ze znajomymi.

Oczywiście niezawodny w kuchni okazał się mój Thomson 🙂

Już niedługo kolejne nowości z mojej kuchni…:)

 

 

 

Zapisz

1 thought on “Hummus – coś na ząb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *