Ciasto murzynek

Hej moi drodzy 🙂 Myślę, że większość z Was jest „ciastowa’ i kocha wszystko to co słodkie. Ja jestem łasuchem strasznym. Nie takim jak mój mąż, który lubi słodkie, ale może bez tego żyć, a ja sobie nie wyobrażam 🙂

Murzynek to ciasto, które często robiła moja mama. Uwielbiałam jej wypiek i wolałam takie ciasto niż tabliczkę czekolady. Przejęłam pałeczkę i dziś to ja pilnuję by ciasto nie miało zakalca 🙂 Kocham piec i słodkości będzie na pewno dużo na blogu w zakładce ” KUCHNIA” 🙂 A przechodząc do murzynka podaję Wam prosty przepis.

Składniki:

1 kostka margaryny lub masła – ja raczej dodaję margarynę

1,5 szklanki cukru

3-4 łyżki kakao ( w zależności jakie mocne macie)

1/2 szklanki wody

4 jajka

1 aromat do ciasta np. rumowy lub pomarańczowy

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Do garnuszka włożyć margarynę, dodać cukier i kakao. Te trzy składniki zagotować od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodajemy wodę.

Z polewy która nam powstanie możemy odlać tak ok. pół szklanki. Będzie to na wierzch ciasta po upieczeniu.

Polewa musi ostygnąć i następnie dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka całe i aromat. Wszystko dokładnie mieszkamy do powstania równej masy.

Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i możemy polać odlaną wcześniej polewą i udekorować według uznania.

Moje ciasto jest z płatkami migdałów i drugie z ziarnami słonecznika. Posypałam nimi ciasta tuż przed włożeniem do pieca. Lubię eksperymentować i mam pomysł na kolejną odsłonę murzynka 🙂

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *