Kurczak w sosie – słodko kwaśnym

Jeśli ktoś obserwuje mnie na Instagramie wie, że bardzo lubię gotować. W końcu mogę podzielić się tutaj swoimi kulinarnymi podbojami i zaczynam od kurczaka w sosie słodko – kwaśnym.

To danie jest naszym ulubionym. Ma też swoją historię, którą Wam w skrócie opowiem.

Mój mąż, wtedy chłopak zaprosił mnie do siebie na obiad. Rodziców nie było w domu i mieliśmy być sami … 🙂 Nie sądziłam, że przygotuje coś samodzielnie, ponieważ wiedziałam, że kuchnia nie jest jego mocną stroną. Postarał się i to bardzo. Przygotował wtedy dla mnie właśnie kurczaka w sosie słodko – kwaśnym z ryżem i pyszną surówką z marchewki i jabłuszka. Było pyszne, ale tak się stresowałam, że nawet nie wiem, czy zjadłam połowę 🙂 W każdym razie to danie stało się moim ulubionym i ulubionym od niedawna także Wojtka 🙂

Jak go przyrządzić?

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka

1 słoik sosu słodko – kwaśnego ( ja mam swoje zapasy własnej roboty)

3 plasterki ananasa z puszki

sól i pieprz

1 torebka ryżu

coś zielonego do posypania ( ja zawsze używam koperku )

żółty tart ser jeśli ktoś lubi

olej kokosowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na gorącym oleju. Kiedy kurczak jest miękki dodajemy do niego sos. Do sosu lubię dodać coś od siebie np. ananasa. Czasem zdarza się, że zamiast niego dodaję pokrojoną w kostkę brzoskwinie z puszki. Wszystko to co słodkie pasuje tutaj idealnie. W międzyczasie gotuję ryż.

Podajemy gorące 🙂 Posypujemy koperkiem lub świeżym szczypiorkiem. Ja posypuję też żółtym startym serem.

Dodatki:

Tutaj sprawdzi się każde warzywo. Ja podaję to danie z surówkami różnego rodzaju. Z marchewki i pora, z selera, czy nawet ogórka kiszonego. Mogą to być pomidorki, czy świeże ogórki.

Na pewno pasuje do tego lampka czerwonego wina 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *